Poznajmy się bliżej!

Trener Eugene

Blog Image

Obecnie jestem barmanem w restauracji Golden Dog we Wrocławiu.

Aby dojść do tego momentu przydało mi się doświadczenie w gastronomii, a pracę w tej branży rozpocząłem mając 15 lat. W takim młodym wieku, ale wystarczającym, aby zacząć zarabiać swoje pierwsze pieniądze.

Jak trafiłem do gastronomii w wieku 15 lat? Rozdawałem ulotki z perfumami w galerii za 10 UAH na godzinę, ale tak bardzo się starałem, że dyrektorzy francuskiej kawiarni „French Kruassant” zauważyli mnie, podeszli do mnie i zaproponowali mi pracę jako kelner, proponując mi wynagrodzenie wystarczające, aby mnie zainteresować.

Więc wszystko się zaczęło, a potem awansowałem w sieci franczyzowej „French Kruassant”, awansując od kelnera do baristy, od baristy do kierownika zmiany w ciągu kilku lat. Nieco później z administratorem tej firmy Olegiem objechałem pół Ukrainy, otwierając nowe kawiarnie sieci.

Byłem w roli osoby, która miała szkolić przyszłych pracowników w zakresie technologii sprzedaży, psychologii komunikacji z gośćmi, proces pieczenia Kruasantów i różnych francuskich ptysiów oraz oczywiście jeden z najważniejszych, który pomógł mi kiedyś zdecydować o wyborze kierunku w życiu - technologia ekstrakcji kawy.

Byłem w roli osoby, która miała szkolić przyszłych pracowników w zakresie technologii sprzedaży, psychologii komunikacji z gośćmi, proces pieczenia Kruasantów i różnych francuskich ptysiów oraz oczywiście jeden z najważniejszych, który pomógł mi kiedyś zdecydować o wyborze kierunku w życiu - technologia ekstrakcji kawy.

Z czasem dorosłem i zdałem sobie sprawę, że chcę więcej i nie tylko robić kawę, ale też koktajle kawowe, które były na karcie tego lokalu, ale doświadczenie, które zdobyłam we French Muffin nie wystarczyło mi i po raz pierwszy Poszedłem spróbować swoich sił jako barman w Art Burger.

Gdzie w + wieku 18 lat po raz pierwszy zetknąłem się z całkiem niezłą selekcją mocnych alkoholi, a także zdobyłem pierwsze doświadczenie w tworzeniu klasycznych długich koktajli, z których pierwszymi były Pina Colada, Blue Lagoon, Gin Tonic, cuba libre itp., a także shoty takie jak B-52, green Mexican, Hiroshima, BMW, Uncle Vanya itp. Poza tym nauczyłem się tam robić są szisze, ale to już zupełnie inna historia

Po tym barze oczywiście nie zamierzałem się zatrzymać i dalej szukałem siebie, pracując w kilku kolejnych barach, po czym musiałem wstąpić do wojska. Po wojsku dostałem pracę jako barman w gruzińskiej restauracji i tam pracowałem, aż przyszedł czas na doskonalenie się i zarabianie, a przede wszystkim zdobywanie kilkukrotnie większego doświadczenia każdego dnia.

I tak trafiłem do Polski i już drugi rok pracuję jako barman w barze Golden dog i mam 25 lat. Podczas mojej pracy w Polskim Barze w centrum turystycznego Wrocławia zdobyłem kilkukrotnie większe doświadczenie niż kiedykolwiek i stworzyłem około 23 autorskich koktajli alkoholowych i bezalkoholowych.

Moje ulubione koktajle to Negroni Cocktail, Violet Sour, Whiskey Sour, Aviation, Hiroshima Shot. Moim ulubionym napojem alkoholowym jest Absynt, Gin, Irish Whiskey. Moim ulubionym napojem bezalkoholowym jest kawa espresso.

Trener Andrzej

Blog Image

Przeszedłem drogę od pomocnika barmana w Kijowie do szefa baru w jednym z najbardziej znanych lokali w centrum Wrocławia.

Doświadczenie jako barman od 2013 roku. Rozpocząłem pracę w Kijowie w Chateau, pierwszej restauracji-browarze w Ukrainie, otwartej w 2003 roku na Khreshchatyk i restauracji Skatert-Samobranka, po Beer House w Arena City.

Po przeprowadzce do Polski pracował w barze The One, klubie Transformator i koktajl barze DoJutra.

Obecnie jestem szefem baru w Browarze Złoty Pies, znam specyfikę barmaństwa nie tylko w różnych krajach, ale także różnice w pracy w różnych typach barów.

Diabeł tkwi w szczegółach, a moim zadaniem jest zdradzić Wam jak najwięcej szczegółów dotyczących pracy barmana, abyście stali się silnymi i świadomymi specjalistami.

Blog Image

Diabeł tkwi w szczegółach, a moim zadaniem jest zdradzić Wam jak najwięcej szczegółów dotyczących pracy barmana, abyście stali się silnymi i świadomymi specjalistami.